Voice for Justice campagne

Om het bevrijden van minderjarige meisjes uit de handen van mensenhandelaren kracht bij te zetten, lanceerde Free a Girl begin november 2020 de Voice for Justice campagne. In de campagne doneren vrouwen wereldwijd letterlijk hun stem, door een deel van de aanklacht van Renuka Sherpa, een slachtoffer van seksuele uitbuiting en studente aan de School for Justice Nepal, in te spreken. De campagne wordt ondersteund door onder meer Nobelprijswinnaar voor de Vrede Nadia Murad, Hayley Hasselhoff en Famke Janssen. Hiermee moedigen ze meisjes aan om aangifte te doen, zich uit te spreken over de misdaden die tegen hen zijn gepleegd en te strijden voor gerechtigheid. Tot nu toe gebeurde dit nauwelijks. In tegenstelling: het probleem wordt steeds groter, waar COVID-19 deels de oorzaak van is.

Slechts één procent van de daders wordt daadwerkelijk gestraft. Dit komt door de schaamtecultuur in India en Nepal, waar stigma’s heersen en survivors angstig zijn voor wraak door de daders. Niet alleen voor zichzelf, maar ook hun familieleden. Van de meisjes die wél naar de autoriteiten stappen, krijgt het merendeel te maken met het huidige en vooral trage juridische systeem dat, in dit geval, gerechtigheid in de weg staat. Het kan in sommige gevallen wel acht tot tien jaar duren voor een zaak wordt afgerond.

Met het School for Justice programma heeft Free a Girl de eerste stap gezet om straffeloosheid te bestrijden. In 2017 lanceerden we dit baanbrekende initiatief in India, waar inmiddels de eerste studente afgestudeerd is als jurist. Het programma biedt onderwijs aan om minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting op te leiden tot advocaten, journalisten, politieagenten en rechters. Dit alles met één doel: seksuele uitbuiting van kinderen bestrijden door het systeem van binnenuit te veranderen en de criminelen, die de meisjes ooit als hun eigendom behandelden, achter tralies te zetten. Inmiddels zijn er 2 scholen in India en is er een derde geopend in Nepal.

Alle stemmen, van alle vrouwen ter wereld zijn waardevol voor onze #voiceforjustice. Hoe meer stemmen, hoe meer slachtoffers zich gesterkt voelen om aangifte te doen en gerechtigheid te krijgen. Door de aanklacht van Renuka voor te lezen wordt aan hen een stem gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *