Jaarlijks zijn naar schatting 1.2 miljoen kinderen slachtoffer van seksuele uitbuiting en worden meer dan 12.000 Nepalese meisjes verhandeld naar India. In de afgelopen jaren is het aantal Nepalese meisjes dat wordt verhandeld en seksueel wordt uitgebuit explosief gegroeid. Veel meisjes zijn bevrijd uit illegale bordelen door Free a Girl in samenwerking met lokale autoriteiten, maar daders worden sporadisch gestraft. Om een blijvende verandering teweeg te brengen, moeten survivors in staat worden gesteld om terug te vechten tegen hun daders.

Aanpak straffeloosheid

Om straffeloosheid aan te pakken, heeft Free a Girl in 2017 het School for Justice programma opgezet in India. In 2019 hebben we een tweede school in India en derde school in Nepal geopend. School for Justice is een programma waarbij slachtoffers en dochters van slachtoffers van seksuele uitbuiting de beste advocaten, para-legals, politieagenten, sociaal werkers, sociologen en journalisten in hun land kunnen worden, zodat zij samen met ons de strijd aan kunnen gaan tegen seksuele uitbuiting van kinderen.​

Het systeem veranderen

Ons doel is om slachtoffers op te leiden, zodat zij hun daders voor de rechter kunnen brengen, het gesprek op gang kunnen brengen als ‘change agent’, de steun binnen de gemeenschap kunnen vergroten, het systeem van binnenuit kunnen veranderen, straffeloosheid kunnen bestrijden en het bewustzijn over seksuele uitbuiting van kinderen kunnen vergroten op een nationaal- en een internationaal platform.

Werkwijze

Wanneer een meisje op de middelbare school zit, kan zij zich inschrijven voor het School for Justice programma. Zij krijgt dan de nodige ondersteuning en het collegegeld om uiteindelijk aan de vereisten van een universitaire opleiding te voldoen. Free a Girl biedt samen met haar partnerorganisaties een veilig thuis en draagt alle kosten voor de studenten om te studeren. Het School for Justice programma werkt samen met de beste universiteiten in India en Nepal om hen het beste onderwijs te bieden en succesvolle professionals te worden.

Awards

Free a Girl heeft de Mother Teresa Memorial Award for Social Justice in 2019 voor het School for Justice programma gewonnen. Lees hier meer over in een persbericht.