Na een heel bijzonder jaar

Door: Monica van Ee | Hannah S.I.R.C.

Geef een kind een kans
Columns schrijven over beauty, oftewel schoonheid. Een breed begrip en de lezer van deze rubriek weet dat voor mij het woord beauty veel meer betekent dan een mooi uiterlijk. Anno 2013 is het belangrijk om goed te relativeren. Hiervoor heb ik alle kans gehad en dat wil ik graag delen. Begin 2012 riep ik alle hannah huidcoaches op om via ludieke acties zoveel mogelijk geld op te halen en awareness te creëren voor Stop Kindermisbruik.

Door middel van creatieve acties als een beauty dag voor kinderen, speciale huidbehandelingen en een sponsorloop hebben de huidcoaches en het hannah hoofdkantoor samen een mooie bedrag opgehaald. Het is hartverwarmend om te zien dat huidcoaches, vrienden en familie zich volop hebben ingezet voor dit doel. Stop Kindermisbruik gaf ons de mogelijkheid om voor onze bijdrage één van de specifieke projecten uit te kiezen. Onze keuze viel op een organisatie in een vergeten wereld; Kameroen. Dit land kent grote armoede, HIV/AIDS en politieke strijd. Kameroen is een herkomst-, doorvoer- en bestemmingsland voor kinderen die worden blootgesteld aan kinderhandel en prostitutie. ASSEJA, de organisatie aldaar die wordt gesteund, is gespecialiseerd in kinderrechten. Elk jaar krijgen tientallen minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksueel misbruik de kans een opleiding te volgen en een eigen bedrijfje te beginnen. Vooral het opleiden spreekt ons erg aan, want een van de pijlers van ons huidcoaches = kennis is macht!

Een kans die je moet grijpen
Op uitnodiging ben ik samen met Henk Kasbergen, voorzitter Raad van Toezicht Stop Kindermisbruik, en met mijn dochter Nicky afgereisd naar Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen, om met eigen ogen te zien wat er mede door onze bijdrage bereikt is. Eenmaal aangekomen leer je snel een heel trots volk kennen dat bijna zonder uitzondering goed gekleed en verzorgd door het leven gaat. Eenmaal in de auto zie je tijdens een klein uur durende reis naar het hotel waar je terecht gekomen bent. Armoede, vervuiling van plastic, ik kan hier nog wel uren over praten, maar dan wordt de column echt te lang. Ik beperk me tot het doel! Op de eerste dag worden we uitgenodigd om een les bij te wonen bij ASSEJA en nadat er als welkom voor ons gezongen is staat er eenkind op om (geforceerd door schaamte) haar verhaal te vertellen. Na drie verhalen hebben we dit gestopt, want geloof me het gaat je fantasie te boven en “we get the picture”. Een les over democratie staat op het programma en we mogen deze bijwonen. Een grappige definitie van een van de meisjes “Dat ik kan zingen wat ik wil is democratie” brak direct het ijs, en de sfeer wordt vriendelijk en gemoedelijk. Onderwijs over HIV/AIDS, gezondheid, beroepsopleiding, hygiëne, maar ook sociaal correcte omgang. Het is indrukwekkend om te zien hoe leergierig de kinderen zijn. Een quote van mijn dochter: “Op school komen vaak leerlingen niet meer voor 2 uur les, deze meisjes zijn bereid de halve wereld rond te reizen voor 2 uur les!”.

De kansen worden benut
De volgende stap is de kinderen bezoeken die de opleiding hebben voltooid en met een klein micro krediet (bijvoorbeeld de naaimachine) zelfstandig kunnen werken. Heel snel wordt duidelijk dat de projectbegeleider de meisjes regelmatig bezoekt, want de wegen die we berijden variëren van asfalt tot los steen zonder straatnaam of wegbewijzering. Ze weet feilloos ons door smalle steegjes en gangpaden met het riool onder de losliggende platen te begeleiden.

Dan kom je in een kamer van 3×3 en daar staat een prachtige jonge dame die eerst haar kind, dan de naaimachine en haar zelfgemaakte gewaden toont. Trots vertelt ze dat ze gediplomeerd is en nu ook andere meisjes mag gaan opleiden en begeleiden, dus een atelier gaat runnen. In twee dagen tijd zijn we kriskras door Yaoundé gereden en hebben veel jonge, zeer inspirerende mensen ontmoet die in diverse disciplines zelfstandig geld verdienen. Naast kapster en schoonheidsspecialiste is kleding maken wel de absolute favoriet. Natuurlijk omdat in Kameroen er verzorgd uitzien prioriteit nummer 1 is voor het trotse volk. Sommige meisjes onderhouden met hun inkomen een hele familie. We zijn ook bij twee jongens op bezoek geweest, één is in de leer bij een houtzagerij en de ander heeft nu een “autobedrijf” en is weer leermeester voor de volgende “lichting”. Over deze ontmoetingen kan ik wel vellen vol schrijven maar geloof me, ik heb gelukkige jonge mensen ontmoet die weer zin hebben in een toekomst. Het systeem dat Stop Kindermisbruik hanteert om met een lokale organisatie samen te werken zoals ASSEJA is een gouden formule. Deze weten wat er nodig is en waar. Voor 56 kinderen hebben we met onze actie drastisch het leven kunnen veranderen. Geen seconde spijt van de keuze, Kameroen verdient een kans want deze jonge mensen pakken deze kans met beide handen aan. De definitie schoonheid heeft er voor mij en mijn dochter weer een nieuwe dimensie bij, schoonheid is ook delen!