Geschiedenis van de operatie:

In december 2021 ontving ons bevrijdingsteam in India informatie over de potentiële seksuele uitbuiting van meerdere meisjes.

Uit onderzoek bleek dat er een netwerk van pooiers actief was op de 5de verdieping van een appartementencomplex, in dezelfde straat als een middelbare school. Het netwerk richtte zich op meisjes die op deze school zaten. India werd in januari 2022 overvallen door de derde golf van de covid pandemie, waardoor er een avondklok, weekendklok en lockdown werd ingesteld. Dit maakte het opstarten van de bevrijdingsoperatie erg moeilijk.

We hebben 1,5 maand onderzoek moeten doen naar de verblijfplaatsen van de meisjes, omdat zij (door covid) constant werden verplaatst tussen verschillende appartementen en thuisadressen van klanten.

Het netwerk had meerdere jongens in dienst, in India nog bekend als ‘loverboys’, die de meisjes naar het appartementencomplex brachten. Daar verbleven ze langdurig en gingen pas laat naar huis. Het was moeilijk om de meisjes te identificeren.

Om die reden hebben we contact gezocht met de school en toestemming gekregen om een inspectie uit te voeren en de absentielijst van de leerlingen te controleren. Op basis hiervan werd het onderzoek voortgezet, de meiden met een onregelmatige aanwezigheid werden door ons onderzoeksteam onderzocht en gevolgd.

We ontvingen updates over hun dagelijkse bezigheden: De meisjes bezochten de eerste twee lesuren en werden vervolgens opgepikt met een auto en naar het appartementencomplex gebracht. ’s Avonds werden zij naar huis gestuurd. Alleen ‘reguliere’ klanten werden toegelaten in het gebouw. Onze undercover klant kreeg geen toegang tot de meisjes.

De bevrijdingsoperatie:

In februari 2022 verminderde het aantal covid cases aanzienlijk en werden de avond- en weekendklok opgeheven. Ons team was eindelijk in staat de langverwachte bevrijdingsoperatie uit te voeren. Ze stonden in positie om de meisjes en de pooier te volgen naar het appartementencomplex. Maar het bleek dat de meiden, precies die dag, langer op school moesten blijven i.v.m. het afleggen van een examen. In de avond, na het afronden van hun examen, werden de meiden zoals verwacht opgepikt en naar het complex gebracht. Bij aankomst hebben we samen met de lokale politie een inval kunnen doen.

Er zijn 15 arrestaties uitgevoerd en er zijn 2 minderjarige meisjes bevrijdt. Onder de arrestanten: 1 vrouwelijke trafficker, 1 vrouwelijke pooier, 10 mannelijke pooiers en 3 mannelijke klanten.

Over de survivors:

Survivor 1 (vrouwelijk, 17 jaar oud):
Survivor 1 komt uit een gezin, dat het financieel zwaar heeft gehad tijdens de covid pandemie. Haar vader is een taxichauffeur en haar moeder is een huisvrouw. Op het moment dat de fysieke lessen weer begonnen, werd zij getarget door de vrouwelijke pooier. Een ‘loverboy’, een jongen uit de buurt, werd op het meisje afgestuurd, ze werd verliefd en vertrouwde hem. De jongen lokte haar het appartement binnen waar ze werd vastgehouden en verkracht. Dit werd stiekem gefilmd met een beveiligingscamera. Het getraumatiseerde meisje besloot de jongen daarna te ontwijken en weigerde onderdeel te zijn van het netwerk. Ze weigerde seksueel uitgebuit te worden.

De vrouwelijke pooier chanteerde survivor 1 met de beelden, wanneer zij niet zou meewerken zou zij de video’s publiceren op social media. Ze mocht er niemand over vertellen, ook loog ze tegen haar ouders over haar verblijfplaats s’avonds. Ze is wekenlang seksueel misbruikt en geëxploiteerd.

Een verschrikkelijk vervolg: ze eisten van haar dat ze ook een vriendinnetje zou meenemen naar het complex. Aanvankelijk bleef ze weigeren om een ander meisje in de val te lokken. Maar ze werd herhaaldelijk bedreigd. Ze was niet in staat om de intimidatie te verdragen, ze heeft haar klasgenootje meegenomen en in de val gelokt: survivor 2.

Survivor 2 (vrouwelijk, 17 jaar oud):
Survivor 2 haar beide ouders zijn door een auto-ongeluk om het leven gekomen, ze was nog maar 11 jaar oud. Ze is door haar oma grootgebracht. Ondanks de moeilijke start in haar leven, haalde zij uitstekende cijfers op school. Ze werd door survivor 1 meegelokt naar het appartementencomplex waar ze werd gedrogeerd, buiten bewustzijn werd gebracht en werd verkracht. Ook dit werd gefilmd door dezelfde beveiligingscamera, zij is op dezelfde manier als survivor 2 gechanteerd met de beelden.

Beide meisjes zijn door minstens 5 klanten per dag verkracht. Ze hebben tweeënhalve maand vastgezeten in de klauwen van de pooiers.

Na de bevrijding

Beide meiden ontvingen na hun bevrijding onmiddellijke counseling van onze partners. Tijdens de counseling onthulden zij genoeg informatie aan de politie om andere daders op te kunnen sporen die betrokken waren bij de seksuele uitbuiting van minderjarigen. De dappere meiden hebben aangegeven zich nu veilig te voelen. Ze zijn opgevangen in een opvanghuis van de overheid, binnenkort worden ze gere-integreerd.

Noemenswaardig: De meiden zijn zó gemotiveerd om verder te studeren (en af te studeren), dat ze één dag na hun bevrijding hebben gevraagd of zij hun examen wel gewoon mogen afleggen. Dit hebben we met beveiliging kunnen doen… en ze hebben het fantastisch gedaan. We zijn trots.

Steun onze strijd.