Ze vroeg er om

Het is volop in het nieuws. Tijdens oud en nieuw vond een massa aanranding plaats op het station van Keulen, waarbij vrouwen zijn aangerand, verkracht en bestolen. Er hebben ondertussen 121 vrouwen aangifte gedaan, waarvan een kwart zegt te zijn aangerand en 2 vrouwen te zijn verkracht.

Geschokt

Free a Girl is diep geschokt. Maatregelen zijn nodig. Vol ongeloof waren we toen we de reactie van de Burgemeester van Keulen hoorden. Afgelopen dinsdag sprak ze haar afschuw uit en noemde ze de maatregelen die volgens haar dit soort afschuwelijke incidenten in de toekomst moeten voorkomen.

Opvallend was dat naast meer politie en cameratoezicht, ze haar boodschap vooral op jonge vrouwen richten: die zouden beter voorbereid de straat op moeten gaan. Daarvoor zou een gedragscode opgesteld worden. Free a Girl is verbijsterd. Hoe kan het dat in 2016 in een land als Duitsland waar gelijke rechten voor mannen en vrouwen gerespecteerd worden, de oplossing van seksueel geweld tegen vrouwen, bij de vrouwen zelf wordt neergelegd?

Het doet ons denken aan de situatie in India waar vrouwen werden opgeroepen naar aanleiding van het hoge aantal verkrachtingen een zelfverdedigingscursus te gaan volgen in plaats van mannen op hun gedrag aan te spreken. Free a Girl vindt dergelijke uitspraken onacceptabel. Zij vormen onderdeel van een ‘rape culture’ waar Free a Girl samen met haar partners in de programmalanden mee te maken heeft en tegen strijdt.

Ze vroeg er om - Free a Girl

Rape culture

Wat wordt er bedoelt met ‘rape culture’? Natuurlijk zijn er geen culturen die direct verkrachting promoten zoals de term doet denken. Samenlevingen doen niet gemeenschappelijk aan seksueel geweld, het gaat om iets impliciets namelijk de manier waarop een samenleving denkt over seksueel geweld. Waarin seksueel geweld als iets normaals gezien wordt (door zowel mannen als vrouwen), waar niets aan te veranderen valt en wat dus maar geaccepteerd dient te worden.

Waarin er niet aangeleerd wordt om niet te verkrachten maar waar meisjes en vrouwen maatregelen moeten nemen om niet verkracht te worden. Er wordt tot in detail aan meisjes en vrouwen uitgelegd hoe ze voorzichtig moeten zijn: met wat ze dragen, hoe ze het dragen, hoe ze zich moeten gedragen, waar ze wel en niet moeten komen, wat ze drinken, met wie ze dat kunnen drinken, hoeveel ze drinken en of ze oogcontact maakt, als je alleen bent, met anderen of juist in een groep. Dat je jezelf moet kunnen verdedigen, dat je altijd alert moet zijn en dat wanneer je dit alles niet opvolgt dat het je eigen schuld is om verkracht te worden. Rape culture zegt: ze vroeg erom.

Onderdelen van rape culture

  • Extreem laag aantal van verkrachters dat uiteindelijk veroordeeld wordt.
  • Ouders die hun dochters aanspreken op sexy kleding maar met hun zonen geen gesprek voeren over hun verantwoordelijkheid. Dat ‘nee’ daadwerkelijk ‘nee’ betekent en dat dan doorgaan verkrachting kan zijn.
  • Vrouwen die bang zijn om ‘s avonds de straat op te gaan uit angst verkracht te worden
  • Victim blaming: In plaats van dat de samenleving de daders veroordeeld, worden de slachtoffers verantwoordelijk gesteld.

Free a Girl vecht tegen rape culture en victim blaming

Samen met onze partners in India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Nederland en Brazilië, vecht Free a Girl tegen rape culture en dus victim blaming. Tegen de straffeloosheid, tegen het taboe van seksueel geweld, tegen het opstellen van gedragscodes voor vrouwen en tegen een cultuur van schaamte. We mogen nergens verkrachtingen en seksueel geweld excuseren en de schuld bij de slachtoffers neerleggen. Niet in India en niet in Duitsland.

Contact

Heb je naar aanleiding van dit stuk vragen of opmerkingen voor Free a Girl? Mail dan naar joamy.tounkara@freeagirl.nl.