Ze getuigt! Vechten tegen straffeloosheid

Verslag van een van onze medewerkers tijdens haar bezoek aan India.

Ik ben op bezoek bij een van onze partnerorganisaties als ik hoor dat het mogelijk is een van de bevrijdde meisjes te horen getuigen in de rechtbank. Het voeren van rechtszaken is een belangrijk onderdeel van ons werk, maar blijft vaak onzichtbaar. Na een hele dag discussies over nieuwe strategieën en wat er nodig is om ons doel te bereiken is het goed met eigen ogen te zien waar de partner mee bezig is op juridisch gebied.

De dag van het proces

Wanneer we naar binnen lopen zien we het meisje vooraan staan, in knal roze salwar, tegenover de rechter. Haar handen tonen aan hoe zenuwachtig ze is maar ze staat er! Het kost onze partners vaak moeite om meisjes te overtuigen om te getuigen in de rechtbank. Veel meisjes leggen de schuld van wat hen overkomen is bij zichzelf neer. Maar dit meisje wil dat er iets gebeurt en is tot de conclusie gekomen dat het niet haar schuld is dat anderen niet ook slachtoffer worden.

Ze was 12 toen ze verhandeld werd en in een bordeel in Pune terecht kwam. Pas drie jaar later kwam er een eind aan haar seksuele uitbuiting en werd ze op vijftienjarige leeftijd bevrijd. Nu is ze 23, woont ze aan de andere kant van India en is ze samen met een vriendin naar Pune gekomen om te getuigen. De ventilatoren zoemen hard en het verhoor is in het Hindi dus kan er weinig van verstaan. Achter mij zit de verdachte in een bankje. Een vrouwelijke trafficker dit keer. Na 15 minuten wordt de zitting opgeheven en spreken we met de advocaat. De sociaal werker bemoedigt het meisje.

Het gaat spannend worden of de zaak strek genoeg is. Er zijn destijds meer meisjes bevrijd maar zij willen niet getuigen. Alles draait om haar verhaal. In het begin heeft ze een aantal keer een valse naam genoemd. Daar is de tegenpartij op ingesprongen…ze trekken in twijfel of het wel hetzelfde meisje is. Het argument dat meisjes bijna altijd valse namen opgeven omdat ze niet weten wie ze kunnen vertrouwen is gelukkig wel naar voren gebracht. Ondertussen wordt er druk naar de andere kant van India gebeld om verdere identiteitspapieren aan te kunnen leveren.

Vechten tegen straffeloosheid

Het is een kwestie van de lange adem, maar met iedere zaak vechten we tegen straffeloosheid en informeren we rechters en het juridische systeem over wat mensenhandel en seksuele uitbuiting is en waar de meisjes recht op hebben. We gaan door, hoe lang de rechtszaken ook duren. Het mag niet onbestraft blijven. Ik ben trots op het feit dat het meisjes heeft getuigd.

Doneer

Wil jij ook dat daders niet ongestraft blijven? Help Free a Girl en doneer.