Thailand blog: Wie doet het anders?

“Hoe komt het dat jullie maar door blijven gaan? Jullie werk wordt alleen maar lastiger. Hoe blijven jullie gemotiveerd?” Mijn Thaise collega’s kijken me verbaasd aan, een beetje verlegen zelfs. Deze vraag hadden ze niet verwacht. Er zijn immers zoveel redenen om er gewoon mee te stoppen. Corrupte politie die het opsporen van slachtoffers van kinderprostitutie en het vervolgen van daders zo moeilijk maakt.


Foto ter illustratie © Getty Images

De extreme armoede in de omringende landen als Myanmar en Laos die een voortdurende stroom aan immigranten veroorzaakt. De karaokebars (lees bordelen) waar je tegenwoordig als bezoeker lid van moet zijn. Dus de investigators kunnen hun werk niet meer doen want ze worden simpelweg niet toegelaten. En de politie die alleen nog maar bewijsvoering accepteert die van het slachtoffer of familie afkomstig is.

Het blijft even stil. “Omdat geen enkel mens uitgesloten mag worden.”, zegt een. “Als wij niet voor deze meisjes opkomen, wie doet het dan wel?”, volgt de ander. Omdat corruptie moet worden bestreden. Omdat ik het nooit zal accepteren dat er meisjes verhandeld worden voor de prostitutie. “En omdat de slechteriken dan hebben gewonnen.”, voeg ik zachtjes toe…

Vol trots kijk ik naar mijn collega’s. Even hebben we het niet over ingewikkelde logframes of moeilijke interventie strategieën. We hebben het over meisjes die uitgebuit worden. Over wat goed en fout is. Over het bestrijden van ongelijkheid. Over het uitroeien van kinderprostitutie. En we snappen elkaar volkomen.

Ik leg uit dat het voor ons in Nederland best lastig is om fondsen te werven voor problematiek in een ver land als Thailand waar corruptie heerst en waar de problematiek zo groot is. Ik geef aan dat ik zo trots op ze ben dat zij blijven knokken voor hun ideologie. En dat wij van Free a Girl met ze mee blijven strijden. En dat we in Nederland hard aan de slag zijn gegaan om geld bijeen te krijgen voor de 33 meisjes die ze begin februari hebben bevrijd. Meisjes uit Cambodja, Thailand, Myanmar en Laos die door traffickers de prostitutie in zijn gelokt en door onze Thaise collega’s met gevaar voor eigen leven zijn bevrijd.

Noodkreet

Deze 33 meisjes zijn een lange periode tientallen keren per dag verkracht. Nu ze zijn bevrijd, hebben zij dringend medische hulp nodig en begeleiding bij het verwerken van hun trauma. Doordat er in korte tijd zo’n groot aantal meisjes is bevrijd, heeft onze partner nu 25.000 euro nodig.

Help alsjeblieft mee en doneer o.v.v. 33 meisjes
IBAN NL35TRIO0786703164 | t.n.v. Free a Girl
of via onze donatiepagina


Blog door Evelien Hölsken, directeur van Free a Girl