Educate, Empower, Lead

Het Educate, Empower, Lead programma geeft onderwijs aan meisjes die bevrijd zijn en meisjes die risico lopen om in een situatie van seksuele uitbuiting te belanden.

Seksuele uitbuiting van kinderen (SEC) is wijdverspreid in India, Bangladesh en Nepal. De meerderheid van de slachtoffers zijn meisjes. Factoren zoals armoede, gebrek aan onderwijs, maar ook de ondergeschoven maatschappelijke positie van meisjes vergroten hun kwetsbaarheid.

Het Malala Fonds, opgericht door Nobelprijs voor de Vrede-winnares Malala Yousafzai en Free a Girl, hebben de handen ineengeslagen om dit aan te pakken. Het Educate, Empower, Lead programma geeft onderwijs aan meisjes die bevrijd zijn en meisjes die risico lopen om in een situatie van seksuele uitbuiting te belanden. Met dit programma leren meisjes in India, Bangladesh en Nepal hun stem te vinden en op te komen voor hun rechten.

Achtergrond

Mede opgericht door Malala Yousafzai, Pakistaanse activist, student, en de jongste Nobelprijswinnaar ooit, zet het Malala Fonds zich in voor een wereld waarin alle meisjes kunnen leren en leven zonder angst. Op elfjarige leeftijd begon Malala Yousafzai zich uit te spreken voor meisjesonderwijs. Toen zij vijftien was, werd ze neergeschoten door de Taliban omdat zij vond dat de meisjes in haar gemeenschap het recht hadden om naar school te gaan. Malala herstelde, zette haar campagne voort en leidt nu een wereldwijde beweging om steun te verwerven voor onderwijs voor meisjes. Lees meer op malala.org.

Educate, Empower, Lead bouwt voort op de succesvolle #StandwithMalala campagne, die in 2016 werd uitgevoerd door de partners van Free a Girl en het Malala Fonds in India.

Aanpak

Educate, Empower Lead heeft tot doel de ‘empowerment’ van meisjes die risico lopen op, of slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting in India, Nepal en Bangladesh.

Dit wordt bereikt door:

  • Het versterken van het zelfvertrouwen en de leiderschapskwaliteiten van de meisjes, en hen bewust te maken van het belang van onderwijs.
  • Te werken aan het vergroten van de toegang tot onderwijs en de meisjes ondersteuning en coaching te bieden.
  • Het betrekken van overheden en andere sleutelfiguren in de gemeenschap om steun te verkrijgen voor onderwijs voor meisjes – en vooral de meisjes die risico lopen op, of slachtoffer zijn van commerciële seksuele uitbuiting.