Vervolg campagne Don’t look away

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft vandaag op luchthaven Schiphol een nieuwe campagne tegen kindersekstoerisme gepresenteerd. Deze campagne van de ANVR, ECPAT, Free a Girl, de Koninklijke Marechaussee, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Plan Nederland, Terre des Hommes en TUI Benelux vraagt aandacht voor seksuele uitbuiting van minderjarigen in het buitenland.


Directeur van Free a Girl Evelien Hölsken (4e van links), samen met de Minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur en de andere initiatiefnemers tijdens de lancering van de campagne.

Evelien Hölsken, directeur en mede-oprichter van Free a Girl, bezocht deze maand nog Thailand. Hier worden minderjarige meisjes door mensenhandelaren verkocht aan pooiers en bordeeleigenaren. De seksuele uitbuiting vindt veelal plaats in de entertainmentindustrie, zoals in (karaoke-) bars en massagesalons. Daders misbruiken de meisjes in de toeristische gebieden of via het escort circuit in privéhuizen.

Met de campagne willen de initiatiefnemers het aantal en de kwaliteit van meldingen van kindersekstoerisme vergroten, zodat deze voldoende aanknopingspunten bevatten voor opsporingsonderzoek en strafvervolging. In Nederland wordt het publiek opgeroepen om bij het vermoeden van seksuele uitbuiting van minderjarigen een zo gedetailleerd mogelijk melding te doen op www.meldkindersekstoerisme.nl. Ook worden reizigers aangemoedigd hun reisleiding of reisorganisatie op de hoogte te stellen en aan te dringen op verdere maatregelen. Alle meldingen zijn strikt vertrouwelijk.