Thailand blog: Slachtoffers van kinderprostitutie strijden mee tegen uitbuiting

Sinds mei 2014 heeft de militaire junta in Thailand de macht gegrepen en is er dus sprake van een dictatuur. Dit heeft ook zijn voordelen…zo worden er werkvergunningen afgegeven aan voorheen illegale immigranten uit Cambodja, Birma en Laos. Want illegale zaken worden door de junta niet getolereerd. Bovendien willen ze internationaal in een goed daglicht staan sinds ze de Tier 3 status hebben gekregen.


Foto ter illustratie © Jack Kurtz

Onze Thaise partner heeft haar werkmethodiek moeten aanpassen. Kon een bordeel voorheen worden opgerold op basis van de immigratiewetgeving omdat meisjes niet over een werkvergunning beschikten, nu werken de meeste meisjes legaal met werkvergunning in een massagesalon of karaokebar (lees bordeel). Meisjes van 15 zijn op papier 18. Undercoverwerkzaamheden leveren dus niets op.

Meisjes zijn meerderjarig en hebben de juiste papieren om als serveerster of masseuse te mogen werken. Geen enkel meisje zegt dat ze in de prostitutie werkt en al helemaal niet gedwongen want als slachtoffer mensenhandel word je in Thailand in een overheidsopvang geplaatst als je een beetje pech hebt moet je daar 2 jaar blijven zonder dat je contact mag hebben met je familie of geld kan verdienen.

Meisjes moeten getuigen in de strafzaak tegen hun uitbuiters en deze zaken worden ellenlang gerekt. Sinds kort schrijft de wet voor dat politie alleen meewerkt aan een inval als er een melding is van prostitutie via het meisje zelf of vanuit de directe omgeving. Dat is dus lastig werken in deze context voor onze bevrijdingsteams. Hier hebben onze Thaise collega’s echter heel goed op ingespeeld.

Zij werken samen met voormalig slachtoffers van mensenhandel die fungeren als informant in hun dorp. Deze meisjes die door de partnerorganisatie in het verleden zijn bevrijd, worden in de overheidsopvang goed begeleid door hen middels juridische ondersteuning, medische zorg en beroepstrajecten en uiteindelijk terug naar huis gebracht. In Myanmar, Cambodja, Birma en Vietnam zorgen lokale ’staf’ en vrijwilligers voor goede follow up en re-integratie door werkgelegenheidsprojecten.

Dus als er een meisje zoek is uit een bepaalde dorp in bijvoorbeeld Laos en het vermoeden bestaat dat ze verhandeld is, wordt onze Thaise partner gebeld met het verzoek op zoek te gaan. De melding is afkomstig vanuit de directe omgeving van het meisje en dus rechtsgeldig. De informanten gaan vervolgens aan de slag om bewijsmateriaal te verzamelen en pas een uur voor een geplande inval wordt de politie gewaarschuwd om uitlekken te voorkomen. Investeren in goede re-integratie en preventie in de gemeenschappen waar de meisjes geronseld worden en het vertrouwen winnen van de lokale gemeenschap is de nieuwe methodiek van onze Thaise collega’s. En dat deze aanpak werkt blijkt maar weer uit de drie bevrijdingsacties in februari waarbij 33 meisjes zijn bevrijd, die allen geïnitieerd zijn door een voormalig slachtoffer die hier melding van heeft gedaan.

Verwacht wordt dat er volgend jaar verkiezingen komen in Thailand en dan kan het best zo zijn dat de omstandigheden weer wijzigen. Free a Girl heeft alle vertrouwen in haar Thaise collega’s dat ze hier hun weg ook weer in weten te vinden. Op onze steun kunnen ze in ieder geval blijven rekenen.

NOODKREET

De 33 meisjes die onze collega’s hebben bevrijd zijn een lange periode tientallen keren per dag verkracht. Zij hebben nu dringend medische hulp nodig en begeleiding bij het verwerken van hun trauma. Doordat er in korte tijd zo’n groot aantal meisjes is bevrijd, heeft onze partner 25.000 euro nodig. Help alsjeblieft mee en doneer o.v.v. 33 meisjes

IBAN NL35TRIO0786703164 | t.n.v. Free a Girl
of via onze donatiepagina