Nepal

Omvang

Volgens gegevens van de Human Development Index die gepubliceerd zijn door de UNDP leeft naar schatting 44% van Nepalese bevolking in armoede. Naar schatting is 20% van de honderd duizenden kinderen die jaarlijks seksueel worden uitgebuit in India afkomstig uit Nepal.

*Bron: ECPAT INTERNATIONAL, The commercial sexual exploitation of children in South Asia, 2014

Oorzaken

Het conflict tussen de Nepalese overheid en de Mao opstandelingen zorgde voor diverse problemen. Er ontstond niet alleen maar armoede, maar ook verdwenen er families en communities. Vrouwen en kinderen waren hier de grootste slachtoffers van. Tijdens het politieke conflict zijn diverse mannen verdwenen of gedood. Hierdoor steeg de druk op jonge vrouwen en meisjes, om hun familie te onderhouden. Veel jonge meisjes voelde zich verplicht om te gaan werken in massagesalons of bars. Echter zijn dit ook de plekken waar seksuele uitbuiting plaatsvindt.

Gedreven door armoede in de plattelandsgebieden, zijn de meisjes die op zoek zijn naar een betere toekomst extra kwetsbaar voor mensenhandelaren. Veel meisjes worden in de prostitutie gelokt of gedwongen door middel van valse beloften van een huwelijk of een goed betaalde baan in India. In plaats daarvan worden ze verkocht aan bordelen in India of in Nepal zelf.

De aardbeving in 2015 heeft veel schade aangericht. Mensenhandelaren maakte gebruik van de chaos en richtte zich op kwetsbare jonge vrouwen, waarvan de huizen waren verwoest. Ook bedrogen de handelaren families die alles waren verloren door hun over te halen om hun kinderen af te staan, met de belofte dat de kinderen een goed betaalde baan zouden krijgen in India. Echter werden de kinderen verkocht aan bordelen.

 

Projecten

Free a Girl ondersteunt een kleine organisatie opgericht door meisjes die zelf verhandeld zijn en waar financiële zelfredzaamheid voorop staat. Daarnaast ondersteunen we een grote organisatie die door heel Nepal werkt om meisjeshandel te stoppen.

Shilpa, 16 jaar: “Als we mensenhandelaren en bordeelhouders niet straffen, zullen andere meisjes ook slachtoffer worden. We kunnen ze niet vrijuit laten gaan.