Nederland

Omvang

Hoe kan het dat mensenhandel en gedwongen prostitutie van jonge meisjes zo vaak voorkomt in een ontwikkeld land als Nederland? Wij zijn stomverbaasd. Wat er dagelijks in onze eigen achtertuin gebeurt is zo ernstig, dat wij onze blik niet mogen afwenden. Daarom levert Free a Girl ook in eigen land een bijdrage aan de strijd tegen mensenhandel en prostitutie van jonge meisjes.

Cijfers gepresenteerd door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen tonen aan dat er in 2014 1.561 gevallen waren geregistreerd van mogelijke mensenhandel slachtoffers. 84% van de gevallen waren vrouw en 486 van deze vrouwen hadden de Nederlandse nationaliteit en is daarmee de grootste groep slachtoffers. Van alle Nederlandse slachtoffers waren 145 personen minderjarig. En dit betreffen alleen nog maar de geregistreerde slachtoffers. Net als voorgaande jaren is veruit de grootste groep mogelijke slachtoffers uitgebuit in de seksindustrie.

Oorzaken

De meeste Nederlandse minderjarige slachtoffers worden door de zogenaamde ‘loverboys’ en ‘lovergirls’ de prostitutie ingelokt. Dit zijn mooie namen voor pooiers en handlangers, die gebruikmaken van verleidingstechnieken om heel jonge meisjes al vanaf 12 jaar tot prostitutie te dwingen in het onzichtbare circuit van escort- en privéhuizen.

Buitenlandse slachtoffers van mensenhandel en gedwongen prostitutie zijn met name meisjes die vanuit Roemenië (14%), Hongarije (10%) en Bulgarije (6%) naar Nederland verhandeld worden. Daarnaast worden veel meisjes uit West-Afrika naar Nederland gehaald. Een deel van hen wordt gedwongen zich te prostitueren in het Red Light District. Met name de minderjarige meisjes verdwijnen in het onzichtbare circuit.

Projecten

  • Free a Girl ondersteunt een partnerorganisatie die juridische hulpverlening aan minderjarige slachtoffers van mensenhandel en prostitutie biedt. Hierdoor worden de gevoerde rechtszaken tegen mensenhandelaren sterker en vindt er betere afstemming plaats tussen verschillende instanties waardoor het kind de juiste bescherming en verzorging krijgt.
  • Free a Girl voert awareness campagnes en zoekt de media op om de noodklok te luiden, zodat de problematiek rondom mensenhandel en gedwongen prostitutie van jonge meisjes wordt geagendeerd bij het grote publiek.