Irak

Omvang

In de door IS bezette gebieden in Irak zijn vrouwen en meisjes van de Yezidi-minderheid de afgelopen jaren door leden van de terreurgroep ontvoerd en onder meer als seksslaven misbruikt. Sommige meisjes nog maar 9 jaar oud. Veel mannelijke Yezidi’s zijn vermoord. Er wordt geschat dat sinds 2014 ongeveer 12.000 Yezidi’s zijn vermoord of ontvoerd door IS.[1]

Met het verdrijven van IS uit Noord-Irak en Syrië worden steeds meer Yezidi vrouwen en meisjes bevrijd. Een deel van de survivors woont in vluchtelingenkampen in Irak en een deel is opgevangen in Duitsland. Het documenteren van hun getuigenissen is van cruciaal belang voor het kunnen vervolgen van de daders.

Project

De wereldwijd opererende Yezidi-organisatie Yazda werd in de nasleep van de genocide op de Yezidi’s in 2014 opgericht om zowel deze etnisch-religieuze minderheid als andere kwetsbare groepen te ondersteunen.

Sinds 2018 werken Free a Girl en Yazda samen in een project gericht op het juridisch ondersteunen van (minderjarige) survivors die door IS als seksslaaf zijn verkocht, misbruikt, gemarteld en stelselmatig verkracht. Dit sluit aan bij het programma van Free a Girl waarin wij het aanpakken van straffeloosheid zien als een belangrijk middel ter preventie maar ook om slachtoffers gerechtigheid te geven.

Free a Girl en Yazda voeren het project uit samen met mensenrechtenactiviste en advocate Amal Clooney en haar team. Het project richt zich op het verzamelen van getuigenissen van en met Yezidi survivors in Irak en Duitsland om zo solide juridisch bewijsmateriaal te verzamelen om IS-strijders te kunnen aanklagen.

Daarnaast voert Free a Girl in samenwerking met Yazda in Nederland lobby & advocacy activiteiten uit. Zo sprak één van de survivors op woensdag 7 februari 2018 Tweede Kamerleden toe om aandacht te vragen voor de genocide die heeft plaatsgevonden in Noord-Irak in 2014.

7 februari 2018: IS-overlevende Farida spreekt op uitnodiging van Lilianne Ploumen in de Buitenlandcommisie van de Tweede Kamer. Vlnr: Farida Abbas Khalaf, Lilianne Ploumen (PVDA) en Ahmed Khudida Burjus van Yazda

In het nieuws

Artikel Volkskrant
Artikel Elsevier Weekblad

[1] https://www.yazda.org/the-yazidi-case/