PERSBERICHT: TIM HOFMAN WORDT AMBASSADEUR FREE A GIRL NA MAKEN AFLEVERING SPUITEN EN SLIKKEN OP REIS

Tim Hofman maakt voor de laatste uitzending van BNN Spuiten en Slikken op Reis van dit seizoen een reis naar India. Hij ziet hoe daar op grote schaal minderjarige meisjes onder gruwelijke omstandigheden worden gedwongen zich te prostitueren. Free a Girl is een noodhulporganisatie die zich inzet om deze jonge meisjes uit gedwongen prostitutie te bevrijden. Na het maken van deze speciale aflevering heeft Tim besloten zich in te willen zetten als ambassadeur van Free a Girl. De aflevering is maandag 30 mei om 20.30 uur te zien bij BNN op NPO3.

Geschat wordt dat er 1,2 miljoen kinderen die worden uitgebuit in de seksindustrie, waaronder in de stad Mumbai en Tim reist af naar de stad. Omdat de Indiase regering niet wil dat journalisten deze seksindustrie filmen, gaat hij undercover het land in en ziet hoe deze jonge meisjes het slachtoffer worden van brute mensenhandelaren. De Nederlandse noodhulporganisatie ‘Free a Girl’ ondersteunt lokale organisaties die acties uitvoeren om minderjarige meisjes uit de prostitutie te bevrijden. Tim is er bij als een Indiase pooier op heterdaad wordt betrapt en hij ziet hoe een minderjarig meisje wordt bevrijd uit haar gevangenschap.

De reis van Tim begint op de grens van Nepal en India. Vele meisjes worden onder valse voorwendselen geronseld in het door armoede geteisterde Nepal. Vanaf daar worden ze met de bus over de grens gesmokkeld. Tim ziet hoe voormalige slachtoffers van gedwongen prostitutie bussen doorzoeken, om mensenhandelaren te onderscheppen en meisjes te behoeden voor een leven in de bordelen van Mumbai. Daarna reist Tim af naar West Bengal (Oost India), één van de regio’s met het hoogst aantal vermiste kinderen. Hij bezoekt daar een door Free a Girl gesteund opvanghuis, waar 160 meisjes, die het geluk hadden bevrijd te worden, hulp krijgen om hun trauma’s te verwerken en een nieuw leven op te bouwen. In Mumbai gaat Tim undercover en bezoekt bordelen waar jong volwassenen en minderjarige meisjes onder de meest erbarmelijke toestanden worden gedwongen seks te hebben.

Ambassadeurschap

Tim Hofman: “Waar ik me enorm over verbaasde is dat in een land als India, waar zoveel aardige en dienstbare mensen wonen, massaal wordt weggekeken voor iets lelijks en groots als kinderprostitutie. Het is goed dat wij dit met Spuiten en Slikken op Reis laten zien. Het feit dat we daar niet mochten filmen zegt al genoeg: het zit in een doofpot en alles in me schreeuwt dat dit uit de doofpot moet. Kinderen die twaalf mannen per dag af moeten werken stop je niet weg. Door het uitzenden van deze aflevering wordt er ruchtbaarheid aan het onderwerp geven. Maar ik vind dat ik dit onderwerp vanwege het belang en de intensiteit, nu na het draaien van de reportage niet de rug toe moet keren.”

Evelien Hölsken, mede-oprichter en directeur Free a Girl: “Ik ben bijzonder blij dat Tim heeft aangegeven ambassadeur te willen zijn van Free a Girl. Net als Free a Girl is Tim uitgesproken, denkt en handelt buiten kaders en durft gevoelige zaken als gedwongen prostitutie aan de kaak te stellen. Hij heeft een vechtersmentaliteit en een betrokkenheid die heel goed bij ons past. Met Tim kunnen we tevens een nieuwe jonge doelgroep aanspreken om in actie te komen tegen gedwongen prostitutie van jonge meisjes.”

Tim Hofman - Spuiten en Slikken