Nieuwe gebieden, nieuwe obstakels en nieuwe kansen

Een verhaal van een van onze collega’s in India

Bij een bevrijding in nieuwe gebieden blijft het afwachten hoe processen verlopen. Werkt de politie mee? Wordt de opvang goed geregeld? Hoe reageren de mensen uit het Red Light district op ons?

FREEAGIRL_059_LR

Enige tijd terug hebben wij voor het eerst in de stad Allahabad (India) een meisje uit een bordeel bevrijd. Zij is vervolgens in een opvanghuis van de overheid geplaatst. Onze eigen sociaal werkers bezoeken haar regelmatig en zorgen ervoor dat het juridische proces en haar rehabilitatie goed verlopen. De aangehouden bordeelhouder zit al meer dan drie maanden vast in afwachting van zijn proces.

Na twee maanden eindelijk weer 3 meisjes bevrijd

Zelfs met een brief van de hoogste politieambtenaar duurde het meer dan twee maanden voordat we de volgende bevrijdingsactie konden uitvoeren. Uiteindelijk lukte het om, samen met de politie, een inval te doen en we 3 meisjes uit een bordeel in Allahabad konden bevrijden. Een soepel proces zou volgen, dachten we…

De meisjes moesten zes nachten doorbrengen op het politiebureau, wat vanzelfsprekend in strijd is met de regels. Vervolgens zijn de getraumatiseerde meisjes zonder verder onderzoek meegegeven aan hun familie, in plaats van dat zij werden overgedragen aan een opvanghuis. In een opvanghuis zijn ze veilig en krijgen ze de zorg die ze nodig hebben. Tevens geeft hun verblijf daar ons de tijd om te achterhalen hoe de meisjes in het bordeel terecht zijn gekomen. Helaas konden we deze beslissing niet meer terugdraaien.

Korte tijd daarna hebben we in mei wederom in Allahabad een inval gedaan. Drie meisjes zijn hierbij bevrijd. Omdat de politie zich er van bewust is dat we erg gedreven zijn om kinderprostitutie aan te pakken en de daders veroordeeld te krijgen, kregen wij ditmaal een volledige medewerking.

Juridische strijd

Onze juridische afdeling heeft inmiddels een advocaat gevonden die ons werk steunt en zich inzet om daders veroordeeld te krijgen en meisjes bij te staan in hun juridische strijd tegens hun mensenhandelaren. Tijdens onze dagenlange strijd in de rechtbank om deze drie meisjes over te plaatsen naar het opvanghuis i.p.v. op het politiebureau vast te houden of ze op straat te zetten, werden wij door de bordeeleigenaren en hun advocaten uitgelachen.

Ons team is tijdens het proces dagenlang achtervolgd en bedreigd. De rechter vond de druk te veel worden en heeft de zaak aan een andere rechter overgedragen. De ditmaal vrouwelijke rechter was geduldig, begripvol en bezorgd over de meisjes. Uiteindelijk heeft de rechter besloten dat de meisjes aan een opvanghuis overgedragen moesten worden.

Nieuwe kansen

Een nieuw gebied betekent nieuwe kansen maar ook nieuwe obstakels. Te veel meisjes zitten opgesloten in smerige bordeelhokken waar ze dagelijks worden verkracht. Er is nog veel werk te verzetten, maar we zijn voor nu blij met deze uitspraak. Dat geeft hoop.