Minderjarige slachtoffers mensenhandel onveilig in Nederland

Zarina* is 13 jaar. In een flat in de Bijlmer wordt ze maandenlang vastgehouden en verkracht door vele mannen. Ze komt uit Nigeria en is door een mensenhandelaar naar Amsterdam gehaald. Na een jaar in de Bijlmer weet ze te ontsnappen. Inmiddels is Zarina volwassen. Ze heeft een dochtertje van vijf jaar. Omdat Zarina ooit een valse identiteit heeft opgegeven zijn ze illegaal in Nederland. Zarina werkt nu voor onderdak. In ruil voor haar diensten, kunnen ze telkens een aantal weken ergens willekeurig logeren.

Defence for Children- ECPAT, partner van Free a Girl, heeft een beroep gedaan op de minister van Veiligheid en Justitie om minderjarige slachtoffers van mensenhandel beter te beschermen. Vijftig Nederlandse organisaties, advocaten en academici hebben een nationaal actieplan opgesteld en de minister opgeroepen om dit plan uit te voeren.

Het actieplan waar de organisaties voor pleiten bestaat uit tien voorstellen waaronder dat er een verblijfsregeling komt voor deze groep kwetsbare kinderen, een opvang is waar cultuur-en kindvriendelijk wordt gewerkt en dat er opsporing komt die specifiek werk maakt van de verklaringen en aangiften van deze kinderen.

*Vanwege de privacy is Zarina een fictieve naam.