Daar zijn we trots op

We maken het niet mooier dan het is.

Free a Girl is een opvallende nieuwe campagne gestart. Opvallend, omdat er nu eens niet allerlei hoge verwachtingen worden gewekt over de effecten van de steun, maar omdat er eerlijk en heel realistisch wordt gecommuniceerd over wat je van je steun mag verwachten. Een goed doel dat de zaak dus niet mooier voorstelt dan hij is. Spelend met de bekende beelden van kinderen in de derde wereld wordt de kijker eerst op het verkeerde been gezet, voordat duidelijk wordt waar het om gaat: het werk van bevrijdingsteams die meisjes bevrijden die op de meest weerzinwekkende manieren in bordelen worden vastgehouden. Free a Girl bevrijdt wereldwijd meisjes uit de prostitutie. Dit is wat we doen. En daar zijn we trots op.

Hoofdgedachte achter de campagne is een confronterende, realistische aanpak. De opnames zijn gemaakt in India en de meisjes die we zien zijn geen actrices. Yaya, Sangita en Maya zijn op zeer jeugdige leeftijd getrafficked vanuit hun dorp en verkocht aan een bordeel in Mumbai. Daar werden ze dagelijks meerdere malen seksueel misbruikt en mishandeld. Dankzij Free a Girl zijn deze meisjes bevrijd en kunnen ze zelfstandig in hun levensonderhoud voorzien. Dat laatste wel volgens de lokale maatstaven voor beloning. En dat maakt het confronterend, maar wel reëel. We stellen de zaken niet mooier voor dan ze zijn. Ook de beelden van het werk van de teams die meisjes opsporen die op de meest weerzinwekkende manieren in bordelen worden vastgehouden, zijn echt. Ook de beelden van de bevrijdingsactie zijn echt. Sterker nog, we zien de oprichter van de Indiase partnerorganisatie die de leiding heeft over een bevrijdingsteam aan het werk. Inmiddels is deze oprichter, Balkrishna Acharya, die zijn vijanden heeft gemaakt onder bordeelhouders, onder dubieuze omstandigheden om het leven gekomen.

Free a Girl is in 2008 door Evelien Hölsken, Roelof van Laar, Arjan Erkel en Yolanthe Sneijder Cabau opgericht om kinderprostitutie te stoppen. Door steun van de stichting worden minderjarige meisjes bevrijd uit bordelen, massagesalons en karaokebars, opgevangen en gerehabiliteerd.

Free a Girl steunt veertien partnerorganisaties en is werkzaam in Brazilië, Nederland en in diverse landen binnen Azië. Sinds de oprichting heeft Free a Girl bijgedragen aan de bevrijding van meer dan 3.400 meisjes. In Mumbai is een sterke daling van het aantal minderjarige meisjes in de prostitutie merkbaar. Moeilijk vindbaar voor de informanten betekent ook moeilijk vindbaar voor de klanten. Het veelvuldig bevrijden van meisjes en het vervolgen van daders heeft hierop een directe invloed.

Froukje de Both, Arjan Erkel, Glennis Grace, Vivian Reijs, Wesley Sneijder, Yolanthe Sneijder Cabau, John Ewbank, Jim Bakkum en Bettina Holwerda-Bakkum zijn ambassadeur van de stichting.

De campagne is pro bono gemaakt door reclamebureau Publicis en gefilmd en gefotografeerd door Olaf van Gerwen van In Case of Fire.