HET BITTERE LEVEN IN DE GEVAARLIJKE FAVELLA’S

Fortaleza, 28 juni 2014

Door Wimmy Hu – Algemeen Adviseur Free a Girl

Het programma van vandaag bracht diverse emoties teweeg. Van trots, verdriet en boosheid tot een angst die ik nog nooit heb gevoeld in mijn leven. De lokale cameraman is in discussie met Frans (Programma Coördinator van projecten van Free a Girl in Fortaleza) omdat we deze specifieke favella willen bezoeken en filmen. De slachtoffers welke onze partnerorganisatie opvangt, komen veelal uit deze favella. Het wil wat zeggen dat de lokale mensen niet in die wijk durven te komen. Strikte instructies worden meegegeven en we stappen alleen uit de auto, als we daar toestemming voor hebben van de chauffeur (welke werkt voor de partnerorganisatie). We naderen de wijk en de sfeer is zogenaamd rustig. Het is geoorloofd om onder begeleiding, een stukje te wandelen door de steegjes in de krottenwijk.

Er hangt een snijdende spanning en agressieve sfeer in de lucht. We stappen uit de auto terwijl mijn ogen en oren volledig op scherp staan. Rivaliserende drugsbendes zorgen ervoor dat je continu gevaar voor eigen leven loopt. De statistieken vertellen, dat er om de twee uur iemand vermoord wordt. De cameraman verteld, dat hij tijdens een klus enige tijd geleden is overvallen met een pistool tegen zijn hoofd, in dezelfde favella als waar we nu zijn. De meeste meisjes in de wijk (minder- en meerderjarig) prostitueren zichzelf op straat tussen de € 3 en € 5. Ze zijn verslaafd gemaakt door de regerende drugsbende, daarmee veroordeeld tot hun werknemer en worden ook nog drugskoeriers.

Free a Girl heeft in Brazilië vier partners gefinancierd, deels van de opbrengst uit de door mij georganiseerde Benefietavond in 2013 en de fondsenwervende actie Lock me Up – Free a Girl 2013. De partners verzorgen preventieve activiteiten in dit soort wijken. Trots ben ik op het resultaat van de partners met succesverhalen van 25 meisjes, voormalige slachtoffers, die allen hun diploma uitgereikt hebben gekregen vanmiddag. Zij zijn weer een stapje dichterbij een beetje betere toekomst! Ook ben ik trots op alle meisjes, die nog niet geheel uit de prostitutie zijn, maar al wel de intentie hebben en dus op de beroepstrainingsdagen van de partners komen. Er is hier nog zoveel te doen. De partners hebben meer steun nodig, om nog meer meisjes te kunnen bereiken. Het is een zware lastige strijd. Maar elk meisje is er één, één met een heel leven nog voor zich…