Het verhaal van de 15-jarige Ana en haar leven vol seksuele uitbuiting

Vijftien jaar geleden is Ana* geboren in het noordoosten van Brazilië. Direct na haar geboorte is Ana afgestaan aan haar oom. Haar moeder kan niet voor haar zorgen. Ze is drugsverslaafd en om zich in haar verslaving te kunnen voorzien begint Ana’s moeder zich te prostitueren.

Vanwege armoede kan de oom de zorg voor Ana niet meer opbrengen. Op haar 7wordt Ana naar een kennis gebracht waar zij kan wonen. Ze hoopt zo op een betere toekomst. Maar het wordt helaas niet beter. De kennis begint haar te mishandelen en haar zoon begint Ana seksueel te misbruiken.

Ze besluit terug te gaan naar haar oom maar ook hij begint haar te misbruiken. Hij dreigt dat ze niet moet tegenstribbelen en dat ze anders geen eten krijgt. Hier blijft het niet bij. Ana’s oom biedt haar aan meer mannen aan. Ana is pas 11 jaar en wordt, naast het seksuele misbruik, nu ook commercieel seksueel uitgebuit door haar eigen familie. Haar leven is een grote hel.

ZUS CAMILA BIEDT ONDERDAK

Camila*, de zus van Ana woont een paar dorpen verderop met haar 3 kinderen. Zij biedt Ana onderdak aan. Camila belooft haar te helpen en Ana voelt zich even veilig binnen het gezin van haar zus. Zou het leven nu dan eindelijk beter worden?

Maar helaas heeft Camila dezelfde geschiedenis als haar zusje. Om te kunnen overleven ziet Camila prostitutie als enige uitweg. Ana moet bijdragen in het levensonderhoud van het gezin en Camila verplicht haar zus om zich ook te prostitueren. Ze voelt zich verplicht om bij haar zus te kunnen blijven wonen. Ana gaat wederom door een hel. Ze kan het leven bij haar zus niet meer opbrengen en vertrekt.

ZWANGER EN HET DEFINITIEVE KEERPUNT

Radeloos klopt Ana opnieuw aan bij de kennis die eerder voor haar had ‘gezorgd’ en neemt Anna in huis. De zoon woont er ook nog. Hij belooft betere tijden. Ana denkt dat zij zijn vrouw wordt en raakt zwanger. De familie is het er niet mee eens en dwingt tot abortus. Ze weigert. Ze kan het niet over haar hart verkrijgen en wordt op straat gezet.

Een paar vriendinnen van Ana wonen samen in een huis en Ana mag hier ook komen wonen. Ze belandt in een wereld vol drugs en criminaliteit. Binnen enkele dagen is ze getuige van een brute moord op een jongen met wie ze op dat moment was. Getuige zijn van deze moord is voor Ana het definitieve keerpunt.

ZUSTERS ZORGEN VOOR VEILIGE OPVANG

Ana gaat hulp zoeken. Eind oktober vorig jaar klopt ze aan bij de zusters van Maria Mãe da Vida, een partnerorganisatie van Free a Girl. De zusters zetten zich al tientallen jaren in voor meisjes uit de favela’s om hen een ander toekomstperspectief dan prostitutie te bieden, en richten zich met name op zwangere meisjes. Naast reguliere hulpverlening, begeleiden zij de zwangerschap en bieden ze pre- en post natale zorg. Een belangrijk doel van de zusters is het opbouwen van zelfvertrouwen en hen het gevoel geven dat zij een mooi leven waard zijn. Nog geen twee weken later bevalt Ana van een dochter.

Ondanks het feit dat Casa de Betânia, wegens gebrek aan financiering voor onbepaalde tijd is gesloten, zijn de deuren even geopend voor Ana.

EEN NIEUW LEVEN OPBOUWEN

Ana wil heel graag een nieuw leven opbouwen. Zij volgt onderwijs en krijgt medische, psychologische en sociale hulp. Het is een intelligent meisje, hecht zich gemakkelijk aan wie haar daadwerkelijke aandacht schenkt en haar wil helpen. Ana is een bijzonder zorgzame moeder voor haar dochter en geeft haar veel liefde. Volgens Ana is zij dankzij haar eigen dochter ontsnapt aan de duisternis.

Ze wil haar plek in de maatschappij veroveren, werk vinden en in de toekomst een eigen huis. Ze droomt ervan om op een dag haar moeder te kunnen overtuigen het straatleven achter zich te laten.

DONEER OM MEISJES ZOALS ANA TE KUNNEN OPVANGEN

Free a Girl en de zusters helpen Ana voor een betere toekomst. Helaas zijn er meer meisjes zoals Ana die nog niet in Casa de Betânia terecht kunnen, vanwege gebrek aan financiering. Daarom roept Free a Girl op om te steunen.

Er is 25.000 euro nodig om te deuren definitief te heropen van dit opvanghuis, waar zwangere meisjes terecht kunnen zodat zij hun lichaam niet meer hoeven te verkopen en een waardig leven kunnen opbouwen. Dit bedrag omvat de kosten die nodig zijn om de opvang te verzorgen. Van psycholoog tot leraar en van onderdak tot medische kosten.

* alle namen zijn vanwege privacy redenen fictief.

thunderclap-free-a-girl

Foto’s: Casa de Betânia & de nu 15-jarige Ana