Free a Girl helpt Yezidi-meisjes in strijd tegen straffeloosheid IS

HAARLEM, 8 februari 2018 – Free a Girl gaat de Yezidi-meisjes die slachtoffer zijn geworden van Islamitische Staat (IS) helpen. De Nederlandse stichting start hiertoe een samenwerking met de internationale hulporganisatie Yazda om zo de daders van de terreurgroep voor het gerecht te slepen. Dit is vandaag bekend gemaakt tijdens het bezoek van Farida Abbas Khalaf aan Nederland. Farida is overlevende van de gruweldaden van IS en schreef hierover in het boek ‘Het meisje dat IS overwon’. Tijdens haar bezoek aan Nederland was ze deze week onder meer te gast in de Tweede Kamer waar ze tegenover de aanwezige parlementariërs bepleitte dat het kabinet dient te erkennen dat door IS genocide is gepleegd op het Yezidi-volk.

In de door IS bezette gebieden in Irak werden vrouwen en meisjes van de Yezidi-minderheid de afgelopen jaren door leden van de terreurgroep ontvoerd en onder meer als seksslaven misbruikt. Veel mannelijke Yezidi’s werden vermoord. Tijdens haar bezoek aan Nederland vertelde Farida over haar ontberingen als gevangene van de IS-strijders die haar op 18-jarige leeftijd ontvoerden uit haar bergdorp in Noord-Irak.


Bovenal kondigde ze de samenwerking aan tussen Free a Girl en Yazda, een internationale hulporganisatie die zich inzet voor het lot van de de Yezidi’s. Yazda steunt de overlevenden van slavernij en gevangenschap en wist tot op heden meer dan duizend vrouwen en meisjes te helpen. Samen willen de organisaties ervoor zorgen dat de gruweldaden van IS niet onbestraft blijven.

Internationaal Strafhof
Met het vele bewijsmateriaal dat de vrouwen zelf en met behulp van Yazda verzamelen, gaan zij zaken aanspannen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Free a Girl gaat de meisjes, die in hun rechtsgang worden bijgestaan door de Libanees-Britse internationaal juriste Amal Clooney, helpen in hun strijd tegen straffeloosheid.

Volgens Evelien Hölsken, oprichter en directeur van Free a Girl, is het belangrijk dat de daders van de gruwelijkheden tegen de Yezidi’s worden berecht. “De vrouwen en meisjes die de gruweldaden van IS wisten te overleven, hebben veel hulp nodig. Psychologisch, maar ook juridisch. Door samen te werken met Yazda hopen wij dat de misdaden die IS heeft gepleegd niet onbestraft blijven en dat de slachtoffers hiermee recht wordt gedaan.” Farida noemt het hierbij cruciaal dat de Nederlandse regering het goede voorbeeld van landen als het Verenigd Koninkrijk en Canada volgt en erkent dat IS genocide heeft gepleegd op het Yezidi-volk.

Over Free a Girl
Free a Girl bevrijdt wereldwijd jonge meisjes die gedwongen worden tot prostitutie. Naast de bevrijdingen wordt er keihard gewerkt aan preventie, het aanpakken van straffeloosheid, lobby & advocacy, rehabilitatie en de re-integratie van deze meisjes. Free a Girl werkt samen met 14 partnerorganisaties in India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Brazilië en Nederland. De afgelopen 10 jaar hebben wij bijgedragen aan de bevrijding van meer dan 4.100 meisjes. Elk kind heeft het recht om op te groeien in een veilige omgeving. Alle kinderen in de wereld moeten worden beschermd tegen iedere vorm van commerciële seksuele exploitatie.