Een ongebruikelijke eerste werkdag…

Een verhaal uit het veld van een van onze Indiase collega’s.

Om een gevoel bij het werk te krijgen en met eigen ogen te zien waarmee ik te maken zou krijgen, vroeg de directeur van het bevrijdingsteam of ik het Red Light District van Nagpur in India wilde bezoeken. Voordat ik het gebied zou verkennen, vertelde hij en een senior investigator wat ik kon verwachten en welke voorzorgsmaatregelen ik moest nemen. Achteraf bleek dat geen enkele vorm van voorbereiding zou volstaan voor het geen ik daar heb gezien en gehoord…

Toen ik juni vorig jaar in het gebied aankwam, dacht ik dat ik alles kon observeren, op afstand. Ik was klaar om met eigen ogen te zien hoe een undercover onderzoek zou gaan. Ik wandelde door een van de smalle straatjes en deed mijn best om niet op te vallen. Toen zag zij mij… Ze was achter in de twintig. Ouder dan ik hier had verwacht aangezien de meeste meisjes voornamelijk minderjarig zijn; soms pas 12 – 13 jaar oud.

Ze wenkte me. Ik moest haar naar haar kamer volgen. Ik keek rond en wist niet wat ik moest doen. Ze greep me snel bij mijn shirt, duwde me het bordeel in en sloot de deur achter haar. Ze drukte zich tegen me aan en probeerde mijn shirt en schoenen uit te trekken. Ze vroeg of ik mijn broek uit wilde doen. Ik keek haar verschrikt aan en wist niet hoe ik dit kon stoppen. Alles gebeurde zo snel. Ik wilde zo snel als mogelijk het bordeel verlaten.

Ik weigerde in te gaan op haar acties en ze begon mijn zakken te checken. Ik realiseerde dat ze op zoek was naar geld. Ze leek tevreden toen ze mijn portemonnee vond maar dit veranderde snel toen ze slechts 50-60 roepies (€ 0,60) vond. Ze eiste meer geld en pakte mijn mobiele telefoon en fietssleutels toen ik zei niet meer geld te hebben. Ze weigerde mijn spullen terug te geven totdat ik haar meer geld zou geven.

Ik gaf haar uiteindelijk meer geld en ineens was ze all over me. Ik duwde haar zachtjes weg en probeerde met haar te praten. Ik wilde weten wat haar verhaal was, wie ze was en hoe ze in de prostitutie terecht was gekomen. En als ze de kans zou krijgen of ze dan zou vertrekken… Ik heb haar kunnen overtuigen dat ik niet geïnteresseerd was in seks en dat ik alleen maar wilde praten.

Haar naam is Amira*. Ze vertelde mij dat haar vriendje haar in de steek had gelaten, terwijl ze zwanger was van hun tweede kindje. Als weeskind en tienermoeder van twee kinderen, kon Amira nergens terecht dan bij haar grootmoeder. Haar grootmoeder zag haar als last en besloot haar te verkopen aan een bordeel. Op dit moment zit ze al tien jaar gedwongen in de prostitutie. En ook al zou ze het bordeel kunnen verlaten, dan nog zou ze geen plek hebben om naartoe te kunnen gaan…

Later leerde ik dat er hele gemeenschappen in India zijn waar meisjes op zeer jonge leeftijd verkocht worden. India is het land van tegenstellingen. Enerzijds wordt er regelmatig abortus gepleegd als blijkt dat de moeder zwanger is van een meisje. Zelfs na de geboorte worden baby’s gedood omdat het een meisje is. Anderzijds wordt er juist in deze gemeenschappen de geboorte van een meisje gevierd, omdat door de verkoop van deze meisjes geld kunnen verdienen.

Helaas ben ik niet achter de exacte geschiedenis van Amira gekomen maar het zou heel goed kunnen dat zij in zo’n gemeenschap is opgegroeid. Een gevoel van opluchting overspoelde mij toen Amira verveeld raakte van het praten en mijn sleutels en telefoon teruggaf. Ironisch genoeg voelde ík me bevrijd toen ik het bordeel uit liep.

Deze ervaring en de velen die er volgende veranderde mijn blik op prostitutie. Deze meisjes hebben niet zelf voor dit leven gekozen. Integendeel… Dit zijn machteloze kinderen en jonge vrouwen, die door mensenhandelaren zijn verkocht aan bordelen. Ze zijn verhard door de strijd om te overleven en zien de wereld van prostitutie door een kromgetrokken lens en ervaren dit leven als normaal en acceptabel.

Het is aan ons om deze meisjes te helpen, om deze meisjes uit donkere wereld van de gedwongen prostitutie te bevrijden en hen bij te staan in de strijd voor rechtvaardigheid.

* Fictieve naam