Een emotionele ontmoeting in Nepal

Vorige week kreeg ik van onze Indiase partnerorganisatie een app met het goede nieuws dat zij een minderjarig Nepalees meisje hadden bevrijd uit een bordeel in Delhi. Onze partnerorganisatie in Nepal had kort daarvoor een rapport opgemaakt omdat de familie van het meisje haar als vermist had opgegeven. Dit rapport is gedeeld met de bevrijdingsteams in India. Aan de hand van een foto en een korte omschrijving waren onze collega’s in India in staat om haar daadwerkelijk te vinden. Wat een goed teamwerk!

Aangezien ik op dat moment in Nepal verbleef, wilde ik graag afspreken met de familie van het meisje. Afgelopen dinsdag was het zover. Twee zussen waren vanuit de provincie naar Kathmandu gekomen om mij te ontmoeten. Van de ouders geen spoor. Het was een zeer emotionele ontmoeting.

Gedrogeerd en verhandeld

Reshma (16 jaar) was van de een op de andere dag verdwenen uit haar dorp. Gedrogeerd bleek later en waarschijnlijk door de buurman. Ze belde haar familie met de mededeling dat ze haar niet hoefde te zoeken. Ze was getrouwd met een Indiase man. Haar stem had vreemd geklonken. Haar zussen geloofden haar niet en vertrouwden de situatie niet. Ze klonk anders. Een aantal dagen ervoor hadden ze haar al bij de politie als vermist opgegeven. De politie ondernam weinig actie.

Bevrijd uit een bordeel

Na 3 maanden heeft de familie vervolgens contact opgenomen met de partner van Free a Girl in Nepal. En toen is zij binnen een aantal dagen gevonden. Ik had verwacht dat ik twee hele blije zussen zou aantreffen maar niets was minder waar. Zij waren intens verdrietig en nog enigszins in ongeloof. Ze durfden pas echt te geloven dat hun zusje gevonden was als ze terug zou zijn in Nepal. Dat kon nog enige weken duren. De moeder van Reshma was al een aantal jaren dood. Sinds die tijd hadden haar zussen de moederrol op zich genomen. De vader en haar broer willen niets meer met haar te maken hebben. Kinderprostitutie veroorzaakt helaas nog veel schaamte binnen families. Het slachtoffer wordt vaak gezien als een dader. Zo ook door haar vader. Ze had maar niet moeten trouwen met een man uit India, redeneerde hij. Dat zijn dochter verhandeld en uitgebuit is en dus slachtoffer is, wil hij niet zien.

Er is hoop

Om de handel in Nepalese meisjes voor commerciële seksuele exploitatie een halt toe te roepen is er nog een lange weg te gaan. Maar er is hoop. Voorlichting in de dorpen waar de meisjes vandaan komen, is zeer belangrijk. Zeker in het door de aardbeving nog steeds geteisterde Nepal. Omdat er nog meer armoede is en kinderen hun ouders zijn kwijtgeraakt, zijn meisjes nog kwetsbaarder dan voorheen om verhandeld te worden. Zo verspreiden onze partners in Nepal op het platteland posters die ouders en meisjes waarschuwen tegen de gevaren van mensenhandel. Ook wordt er duidelijk gemaakt dat er op handel in kinderen zeer zware gevangenisstraffen staan.

Blog Free a Girl Nepal 2015 - 5 Blog Free a Girl Nepal 2015 - 6
Jaarlijks wordt er voorkomen dat er 4.000 meisjes in de seksindustrie in India belanden door bussen en vrachtwagen te controleren op eventuele gevallen van mensenhandel. Deze controles worden uitgevoerd door voormalig slachtoffers van kinderprostitutie (survivors). Aan de hand van foto’s wordt er ook specifiek naar vermiste meisjes gezocht. En bevrijden blijft belangrijk. Ieder meisje dat vast zit in een bordeel moet eruit. Liever gisteren nog dan vandaag. Hiermee geeft Free a Girl duidelijk een signaal af dat wij kinderprostitutie niet accepteren. Bovendien worden bordelen gesloten en daders vervolgd. In Nepal zijn de straffen hoog. Voor ieder meisje dat een traffickers verhandeld en waarvoor hij veroordeeld wordt, krijgt hij 20 jaar.

Blog Free a Girl Nepal 2015 - 7
Tot slot is een goede re-integratie belangrijk. Alle meisjes worden door onze partners begeleid totdat ze een baan hebben en economisch zelfstandig zijn. Dit is een lang traject maar erg belangrijk om de kans op terugval te voorkomen. Zo heb ik in Kathmandu diverse meisjes ontmoet die succesvol gere-integreerd zijn in de maatschappij en een baan hebben in een kapsalon of als kamermeisje bij een vijfsterrenhotel.

Blog Free a Girl Nepal 2015 - 1
Er is dus hoop. En Reshma heeft geluk dat haar zussen niet kunnen wachten om haar weer in haar armen te sluiten. Ook al betekent dat zij zullen moeten verhuizen naar een ander dorp omdat zij niet meer wordt geaccepteerd door de rest van de familie. Uiteraard zal de partner van Free a Girl in gesprek blijven met de vader en de broer om hen een ander inzicht mee te geven.

Nu meer dan ooit heeft Free a Girl uw steun nodig om kinderhandel en kinderprostitutie in Nepal een halt toe te roepen. Via deze link kunt u doneren en voeg bij omschrijving Nepal toe. Stel je eens voor dat het jouw dochter is, alleen dan kan je haar pijn voelen.

Evelien Hölsken
Mede-oprichter en directeur Free a Girl

Anuradha
Anuradha Koirala, oprichter van partnerorganisatie Maiti Nepal