De meisjeshel van Sonagachi

Souvid Datta, fotojournalist geboren in Mumbai en opgegroeid in Londen, nam zijn camera mee naar Sonagachi. Een gebied waar prostitutie een manier van leven is. Maar ook een plek waar gedwongen prostitutie de normaalste zaak van de wereld is. Hij verbleef er negen dagen om met zijn eigen ogen te kunnen zien wat voor gevolgen dit heeft voor de meisjes.


Radhika* (17 jaar) en haar vriendinnen in het bordeel

Sonagachi is een wijk die ligt in het noorden van Kolkata. De smalle steegjes worden ingesloten door torenhoge, vervallen bordelen en marktkraampjes vormen een kleurrijk doolhof in Sonagachi. Dit is het op een na grootste red-light gebied van Azië. Het gebied bestaat uit een groot illegaal netwerk van georganiseerde misdaad, corruptie, mensenhandelaren en slachtoffers. Een plek waar journalisten en buitenstaanders gewelddadig worden bedreigd met geweld en waar politici en politie worden omgekocht of medeplichtig zijn aan gedwongen prostitutie. Duizenden meisjes zitten hier gedwongen in de prostitutie. Meisjes, vaak onder de 18 jaar, die dagelijks worden verkracht voor een euro per keer.

De afgelopen 30 jaar is het district veranderd in een donker en oncontroleerbaar gebied. Er is veel onwetendheid, hypocrisie en criminaliteit. De staat en mensenrechtenorganisaties hebben geprobeerd de georganiseerde misdaad aan te pakken, maar dat is tot op heden niet gelukt.

Lalka* werd op haar 16e verhandeld en gedwongen tot prostitutie.

Verhandeld

Zo heeft Souvid enkele vrouwen ontmoet waaronder Lalka, een jonge vrouw van 25 jaar. Zij werd verhandeld op de leeftijd van 16 jaar en trouwde met een man, die de baas is van het bordeel waar zij voor werkt. Hij heeft haar stelselmatig misbruikt. Op dit moment zijn ze nog bij elkaar en zoekt Lalka naar een veilige manier om te ontvluchten.

Radhika, 17 jaar is een ander meisje dat hij heeft ontmoet. Op de eerste foto is ze te zien met haar vriendinnen in het bordeel, kijkend door een raam met tralies. In dit bordeel worden de nieuw verhandelde meisjes achter slot en grendel gezet, zodat ze niet kunnen ontsnappen.

Souvid verbaasde zich over de veerkracht van de meisjes die onder zulke erbarmelijke omstandigheden kunnen overleven. Maar ’s nachts in het donker hoorde hij ze huilen van wanhoop en verdriet.

Ingrijpen

De meisjeshandel en gedwongen prostitutie van Sonagachi zijn veelal niet bekend bij mensen. Souvid wil met zijn reportage de bekendheid van deze problematiek vergroten. Hij wil dat vrouwen hun rechten terug krijgen en hoopt dat de overheid en instanties nu eindelijk zullen ingrijpen. Free a Girl deelt zijn standpunt en heeft daarom dit artikel vertaald. Onze collega’s werken in soortgelijke dergelijke red-light gebieden en zijn getuigen van gruwelijke situaties. Free a Girl is bezig een samenwerking op te zetten zodat we ook in Kolkata meisjes kunnen bevrijden.

Bron: UPWORTHY

* fictieve naam