Onze achtertuin

Hoe kan het dat mensenhandel en gedwongen prostitutie van jonge meisjes zo vaak voorkomt in een beschaafd land als Nederland? Wij zijn stomverbaasd. Wat er dagelijks in onze eigen achtertuin gebeurt is zo ernstig, dat wij onze blik niet mogen afwenden. Daarom levert Free a Girl ook in eigen land een bijdrage aan de strijd tegen mensenhandel en prostitutie van jonge meisjes.

Kerncijfers mensenhandel

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen heeft op 24 september 2014 de nieuwe kerncijfers mensenhandel gepresenteerd. In 2013 zijn er 1.437 slachtoffers van mensenhandel geregistreerd, waarvan 88% vrouw en 455 hadden de Nederlandse identiteit. Van alle Nederlandse slachtoffers waren 164 personen minderjarig.

Net als voorgaande jaren is veruit de grootste groep slachtoffers uitgebuit in de seksindustrie. En dit betreft  slechts de geregistreerde slachtoffers. Het werkelijke aantal ligt vele malen hoger. Het grootste deel van de meisjes van gedwongen prostitutie durft namelijk geen aangifte te doen.

In Nederland worden volgens de rapportage lage straffen opgelegd aan mensenhandelaren. Ook komen zij gemakkelijk met hun straf weg: van de 203 opgepakte handelaren in 2013, werden er slechts 150 veroordeeld.

Lees hier meer over onze projecten in Nederland