75 meisjes terug naar Bangladesh

Na een uitgebreid traject binnen de opvang van onze Indiase partner, met trauma-counseling, medische zorg en diverse trainingen, mogen 75 meisjes terug naar huis. Terug naar Bangladesh. De meisjes zijn eerder door traffickers naar de Indiase steden Mumbai en Pune verhandeld en aan bordelen verkocht.

Onze partner heeft het gehele traject begeleid. Van onderzoeken in de Red Light districten met bevrijdingsacties, tot en met de opvang en juridische ondersteuning. Het was juridisch ingewikkeld, aangezien de meisjes de grens over zijn gesmokkeld en geen identiteitsbewijs hebben.

Met baby naar Bangladesh

De meisjes die zijn verhandeld en vast worden gehouden in een bordeel, worden veelal gedwongen tot seks zonder condoom. Hierdoor is er een zeer hoog risico op geslachtsziektes of de meisjes raken zwanger. De Bangladesh High Commision heeft vorig jaar bepaald dat de in India geboren baby’s niet met de meisjes mee mochten naar hun moederland. Deze bizarre regel zou houdt in dat moeders hun kind achter moeten laten in India. Gelukkig is deze regel onlangs ingetrokken.

Een 20-jarig meisje met een dochter van twee jaar doet haar verhaal. “Ik had onenigheid met mijn familie. Via via kreeg ik een goede baan in Mumbai aangeboden en ben vertrokken. In plaats van een goede baan werd ik opgesloten in een bordeel en gedwongen tot prostitutie. Twee jaar geleden ben ik bevrijd. Mijn familie is blij dat ik terugkom en ik kan niet wachten om hen weer te zien. En ik kan mijn kind mee naar huis nemen. Toen men mij zes maanden geleden vertelde dat ik mijn kind achter moest laten in India zou ik niet zijn gegaan.  Ik kan dat absoluut niet.”

Eindelijk terug naar huis

Een paar maanden geleden hebben autoriteiten in Bangladesh onze Indiase partner op de hoogte gesteld dat de meisjes terug naar hun moederland mochten. Nu het papierwerk rond is, is eindelijk de dag aangebroken dat ze naar huis mogen. De meisjes reizen onder begeleiding via Kolkata naar de grens van Bangladesh waar ze worden overgedragen aan de autoriteiten aldaar. De families zijn op de hoogte gebracht en iedereen is verheugd op de terugkomst.

75 meisjes FREEAGIRL_293